Kronobergs slottsruin
Kronobergs slottsruin. Foto: Mats Samuelsson

Växjö

Staden i Smålands hjärta

Sex riksvägar möts i Växjö och många människor bidrar dagligen till den levande stadskulturen. Här finns rolig shopping, kultur- och nöjesliv med puls, men också mysiga gränder och fina fiskevatten runt hörnet. Staden är även en hotspot för framtidens innovativa företag inom IT och ny teknik. När du hoppar av Öresundståget öppnar sig också dörren till det klassiska svenska undret Glasriket.

En bra start är att besöka Kulturparken Småland med Sveriges Glasmuseum och Utvandrarnas hus. I Smålands museum får du en bred bild av Kronobergs kulturhistoria i dåtid, nutid och framtid. Häng gärna med på en guidad visning.

Sveriges Glasmuseum är sedan 1995 en separat del av Smålands museum. Gör en resa i det svenska glasets utveckling från äldsta tid, via de klassiska glasbrukens artistiska produktion till nutidens internationellt hyllade svenska studioglas. 

Utvandrarnas hus invigdes i augusti 1968 och är Nordens största institut med fokus på emigrationen till Nordamerika.

Linnéparken
Linnéparken. Foto: Lina Alriksson
Teleborgs slott
Teleborgs slott. Foto: Alexander Hall

Växjö konsthall är en levande mötesplats för utställningar med svensk och internationell konst. Det är bara till att slinka in lite spontant i konsthallen då den ligger centralt mitt emot stadsbiblioteket. Här händer det ofta saker! Konstnärssamtal, performance, konserter, workshops blandas med andra happenings. 

Teleborgs slott kallas ofta för Växjös eget underverk och alla förstår varför när man ser den fantastiska byggnaden för första gången. ”Wow, en riktig riddarborg från sagans värld!”, brukar vara en vanlig reaktion. Slottet ligger vid sjön Trummens strand ungefär en halvmil från Växjö centrum. Slottet, som var en bröllopsgåva från en greve, stod färdigt år 1900 är inspirerat av Rhendalens riddarborgar.

Ett givet utflyktsmål för alla barnfamiljer är Strandbjörket vid Växjösjön. Här finns massor av lekredskap och stora gräsmattor för barnen att leka på. Blir man hungrig är det bara till att ta med sig familj och vänner till kaffestugan för en långfika. Har barnen ännu mera spring i benen så fortsätt till lekplatsen Linnés värld som är inspirerad av blomsterkungen Carl von Linné. Barnen kan leka bland jättelika blåbär, insekter och växter och sedan susa ner i Blomsterslottets rutschkana.

Bonusutflykt: En halvmil norr om Växjö, vid Helgasjöns strand, ligger Kronobergs slottsruin. Du kan vandra i upprorsmannens Nils Dackes fotspår, gå in i de salar som en gång Gustav Vasas söner bott i och njuta av den vackra naturen.

Mer information om Växjö hittar du på: https://www.visitsmaland.se/sv/regioner/kronoberg

Domkyrkan
Domkyrkan. Foto: Alexander Hall

Växjö fem snabba

  • Folkmängd kommunen ca 96 000
  • Blev stad år 1342
  • Tändsticksfabriken brann ner 1922
  • Växjö Lakers stadens stolthet
  • 1865 järnväg Alvesta–Växjö

Vart vill du resa?

Båstad strand. Foto: Karl Olsson

Båstad

Läs mer
Stationsmodell

Hässleholm

Läs mer
Scanisaurus

Bromölla

Läs mer