Slottsparken
Slottsparken. Foto: Joakim Leihed

Halmstad

Sommarstaden nummer 1

För Halmstads popkung Per Gessle och hans Gyllene tider är sommaren den stora årstiden. Men Halmstad lockar med fina upplevelser året runt för Öresundstågs alla upptäcktsresenärer. I Hallands största stad möts du av en mysig stadskärna med bra shopping och många sevärdheter inramade av hav och den vackra ån Nissan.

Sträck ut benen längs Storgatan och snart är du i den blommande oasen Norre katts park intill Nissan. Passa på att kolla in Norre Port en av Sveriges bäst bevarade stadsportar.

Gör en tidsresa och strosa längs Vallgatan och Hantverksgatan och få en bild av hur Halmstad såg ut för 500 år sedan. Mer pittoreskt än så här blir det inte med kullerstenar, små hus i glada färger och klätterrosor som slingrar sig upp på väggarna.

Är du konstintresserad så titta in på Hallands konstmuseum vackert beläget nära Norre katts park. Här kan du beundra verk av lokala världskändisarna Halmstadgruppen. Men också Söndrumskolonin, GAN, Thea Ekström, Roj Friberg, Olle Bærtling och Lotta Antonsson med flera.

Prins Bertils stig
Prins Bertils stig. Foto: Johan Persson
Halmstad slott
Halmstad slott. Foto: Destination Halmstad

Gör en avstickare och se Halmstad från ovan. Helt nära centrum ligger natursköna Galgberget med inbjudande stigar och grönskande bokskog. Upp till berget leder en lång trapp som belönar dig med en fantastisk utsikt över Halmstad.

Skulle det börja regna så varför inte välkomna mera vatten? I Halmstad Arena kan du plaska i äventyrsbassängen i ett av Sveriges största upplevelsebad.

En annan kul inomhusaktivitet är att gå på guidad tur i pampiga Halmstad slott vid Nissan och få veta mera om kungar och drottningar. På borggården arrangeras konserter, utomhusteater och en uppskattad gammaldags julmarknad.

Nu är det dags för garanterat sand mellan tårna – badparadiset Tylösand! Vandra dit längs Prins Bertils stig med start vid slottet. Njut av vikar, sandstränder, klippor och strandskog. I Tylösand väntar fyra kilometer underbar sandstrand med folkliv, skön after beach och bra restauranger. Andas in pophistorien i Per Gessles eget hotell vid stranden och besök det stora konstgalleriet där popens och rockens giganter har fångats på bild av några av världens bästa fotografer.

Mer information om Halmstad hittar du på: https://www.visithalland.com/

Hallands konstmuseum
Hallands konstmuseum. Foto: Destination Halmstad

Halmstad fem snabba

  • Invånare kommunen ca 105 000
  • Ligger vid Nissans mynning
  • Känd för busslinjen Kärleken–Lasarettet–Kyrkogården
  • Korv uttalas som kåv
  • Tågstationen öppnade 1877

Vart vill du resa?

Naturum

Kristianstad

Läs mer
Stadsparken och Medborgarhuset. Foto: Eslövs kommun

Eslöv

Läs mer
Mörrum

Karlshamn

Läs mer