Ombord

Här hittar du vagnsskiss över Öresundståg.

Wi-Fi är installerat på samtliga 111 Öresundståg. Ombord finns också förstärkt mobiltäckning på alla tåg, så att du kan surfa på ditt eget mobilnät.

Att använda Wi-Fi:t ombord

Wi-Fi ombord på Öresundstågen fungerar på motsvarande sätt som när du använder fritt Wi-Fi på caféer, hotell eller på shoppingcentra. Här kommer en instruktion hur du gör för att koppla upp dig.

  1. Gå in på inställningar på din dator, surfplatta eller mobiltelefon. 
  2. Välj Wi-Fi, då kommer alla valbara alternativ upp.
  3. Välj .Oresundstag_Wi-Fi
  4. När du gjort ditt Wi-Fi val kommer du till en landningssida. Läs igenom informationen och användarvillkoren. När du klickar på Anslut betyder det att du godkänner användarvillkoren.
  5. Nu kommer du till Öresundstågs hemsida. Härifrån kan du gå in på andra sidor, läsa mejl eller varför inte lyssna på en podd?
  6. WiFi:t funkar både i Sverige och Danmark.

Att tänka på

Vill du ladda ner tunga filer som exempelvis filmer, är det bättre att göra det när förutsättningarna för snabb och jämn uppkoppling finns. Till exempel hemma eller på andra platser där det finns fiber.

Ibland kan Wi-Fi:et upplevas som lite segt. Det är fullt normalt. På ett tåg som rör sig mellan stora geografiska områden varierar mottagningen beroende på hur mobilnätets master är placerade och riktade i landskapet. Det påverkar hur du upplever din Wi-Fi uppkoppling. Även tunnlar kan påverka din mottagning. Medan uppkopplingen i städer och i tätbefolkade områden oftast är väldigt bra.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du får både glädje och nytta av Öresundstågs Wi-Fi ombord. En service som har varit efterlängtad av många resenärer.

Behöver du hjälp att koppla upp dig fråga gärna tågvärden ombord.

I alla Öresundståg finns 1 klass. Denna avdelning är avskild, så generellt sett är det lite lugnare. 

Sätena har annan klädsel än i övriga tåget, och det finns plats att ställa undan väskan och hänga av dig jackan. Tillägget för att resa i 1 klass är 50 kronor i Skåne och 50 kr i Danmark och 30 kronor per övriga län du reser i. Om du vill uppgradera från 2 till 1 klass ombord kan du köpa till det i ditt länstrafiks app eller lösa en tilläggsavgift av ombordpersonalen elektroniskt. Vi tar inte kontanter.

Du finner 1 klass i vagn 11 (och i förekommande fall i vagn 21 och 31). Det finns 20 sittplatser, varav tio är möjliga att reservera i vagn 11. Det står angivet på hatthyllan vid platsnumreringen vilka som är bokningsbara, så undvik dem i vagn 11 om du inte har platsbiljett.

Utvändigt känner du igen 1 klass avdelningen markerad med: 1'.

Se även

Tyst avdelning finns i alla Öresundståg. Här kan du sitta om du vill ha lugn och ro att avnjuta en god bok eller vila lite grann.

Den tysta avdelningen finner du i vagn 14 (och förekommande fall vagn 24 och 34). Här gäller följande:

  • Samtal ska inte föras
  • Mobiltelefoner ska vara avstängda eller i ljudlöst läge
  • Dator, musik- och mediaspelare ska användas med hörlurar så att ljud inte läcker till omgivningen.
  • Reser du tillsammans med barn så är det ditt ansvar att barnen visar samma hänsyn

I den tysta avdelningen finns 24 sittplatser, varav tio är är möjliga att reservera. Vid biljettbokning, välj "Tyst avdelning" som placering på tåget. Det kostar ingenting extra utöver ordinarie avgift för platsreservation.

Se även

Hund, katt och andra sällskapsdjur får du ta med dig utan extra kostnad inom Sverige och max 2 djur per resenär.

Reser du till Danmark betalar du barnbiljett för större sällskapsdjur, medan mindre sällskapsdjur i bur eller väska reser gratis.

Den djurtillåtna avdelningen är placerad i vagn 13 (samt i förekommande fall i vagn 23 och 33). Avdelningen ligger nära mitten av vagnen i riktning mot tyst kupé och markerad med en hundsymbol.

Ledar-, service- och signalhund medföljer utan extra kostnad i både Sverige och Danmark och får vistas i hela tåget.

I den djurtillåtna avdelningen finns 20 sittplatser, varav fyra är möjliga att reservera. Vid biljettbokning, välj "Djur tillåtet" som placering på tåget. Det kostar ingenting extra utöver ordinarie avgift för platsreservation.

Se även

Bagage får du ta med dig om det inte är alltför skrymmande. Med bagage avses väska eller föremål som du lätt kan bära själv. Det kostar ingenting extra.

Bagaget placeras lämpligast under eller mellan sätena, eller på bagagehyllorna. På hatthyllorna får endast lättare bagage som inte sticker utanför kanten placeras.

Reser du med mer skrymmande bagage – till exempel stora resväskor eller barnvagn – rekommenderar vi dig att ta plats i tågsättets mittersta vagn.

Dörrar och gångar ska hållas fria från bagage. Bagage ska inte placeras på sätet.

Barnvagn

I mån av plats kan du ta med barnvagn utan extra kostnad. Använder du barnvagnen i annat syfte än att transportera barn – exempelvis för att transportera varor – betalar du en cykelbiljett till vagnen.

Du kan ta med din cykel på Öresundståg i mån av plats. Det får plats max 6 cyklar som placeras i den låga tågvagnen med cykelsymbol utanpå. Spänn fast din cykel med de band som finns i vagnen.

Cyklar delar utrymmet ombord med till exempel rullstolar, andra hjälpmedel och barnvagnar.

Baserat på säkerheten ombord är det är alltid tågbesättningen som beslutar när tåget är fullt. Skulle det vara fullt får du vara beredd på att vänta på nästa tåg.

Du kan inte ta med dig cykel på ersättningsbussar.

Hur köper jag biljett?

För resor med Öresundståg som enbart är inom Sverige eller enbart inom Danmark är det kostnadsfritt att ha med sig cykel.

Om du däremot reser med Öresundståg över Öresundsbron behöver du färdbevis för cykeln på sträckan Malmö - CPH Airport/Kastrup eller omvänt.

Det säljs inte tillägg eller biljett för cykel på oresundstag.se. Vi rekommenderar att köpa biljett med cykeltillägg av Skånetrafiken, exempelvis i deras app eller i deras biljettautomater på stationen.

Det går inte att reservera plats för en cykel på Öresundståg utan du tar med den i mån av plats.

Cykeltyper

Reser du med en konventionell, tvåhjulig cykel köper du en cykelbiljett exempelvis i biljettautomaten på stationen. För el-sparkcykel/scooter gäller samma regler som vanlig cykel.

Tar du med dig en tandemcykel köper du två cykelbiljetter. Hopfällbar cykel, hopfällbar el-sparkcykel/scooter och mikrobike räknas som handbagage och får tas med kostnadsfritt.

Vi har satt samman en cykelguide med bilder på de vanligaste cyklar med svar på om du får ta med dem eller ej. Du hittar cykelguiden här.

Max en cykel per person.

För mer information, kontakta ditt länstrafikbolag.