Nyhavn
Nyhavn. Foto: Getty Images

Köpenhamn

Byen som är huvudstad

När du åker över Öresundsbron mot Sydsveriges närmaste huvudstad – Köpenhamn – reser du i ett gemensamt trafiksystem som är pulsådern i Öresundsregionen. Här väntar shopping, kultur, nöjen, gastronomi, dejliga människor och massor av smukke smultonställen att upptäcka. Byen är stor, men med snabba metron och stadsbussarna susar du effektivt mellan allt du vill uppleva.

Redan när du tar steg ut från Hovedbanegården öppnar klassiska nöjesparken Tivoli stora famnen med hisnande åkattraktioner, förlustelser, häftiga temarestauranger, konserter med stora artister och vacker parkmiljö. Halloween och julen är stora högtider här med inbjudande sagolandskap som får ögonen att tindra på barn i alla åldrar.

Efter att ha passerat Rådhuspladsen med det ståtliga 106 meter höga tornet på Köpenhamns rådhus – har du varit i Siena så känner du igen dig, arkitekten lånade friskt från Piazza del Campo – börjar Strøget slingra sig fram på väg till Kongens Nytorv. Den världsberömda gågatan är över en kilometer lång och lockar med heta modebutiker, museer, restauranger, kaféer och häpnadsväckande gatuunderhållning.

Bara några hundra meter från hektiska Strøget ligger några av Köpenhamns äldsta delar, till exempel Magstræde med underbara hus från 1600-talet. I centrum finns också många kända byggnader som den store byggkungen Kristian IV lät uppföra, bland annat Børsen, Holmens kirke, Tøjhuset och Rosenborgs slott.

Christianshavn
Christianshavn. Foto: Getty Images
Vaktskifte Amalienborg
Vaktskifte Amalienborg. Foto: Getty Images

Nu är det dags för äkta danskt hygge och denna glada samvaro njuts kanske bäst i Nyhavn. Vandra längs husraderna med de vackra fasaderna och slink in på en kro för en smørrebrød med en lille en, eller bara strosa runt och titta på folklivet. Hamnen grävdes ut 1671–1673 av svenska krigsfångar från Karl X Gustavs andra danska krig.

Längtar du efter pompa och ståt så styr stegen mot Amalienborg som är Danmarks kungliga slott sedan 1794. Det är här som delar av den danska kungafamiljen bor när de inte är ute på sina olika uppdrag. Hela komplexet består av fyra palats och en stor borggård med utsikt mot havet. Missa inte Livgardets pampiga vaktskifte klockan 12 varje dag. Hela vaktavlösningen tar cirka 30 minuter, men det går bra att komma och gå när man vill.

Helt nära ligger Designmuseum Danmark i ett gammalt sjukhus. Här kan du beundra modern dansk designhistoria signerade storheter som Kaare Klint, Poul Henningsen, Arne Jacobsen med flera.

Köpenhamns kanske charmigaste stadsdel är Christianshavn. Vandra längs den vackra sjön nära bastionsvallarna och håll koll på att du väljer den tredje trappan för att komma rakt upp i stadsdelens hjärta. Christianshavn är känt för sina vackra hus från 1600-talet längs den långa kanalen och en avslappnad miljö som som inspirerat till namnet Lilla Amsterdam. Du är på klassisk mark, här bildade Kim Larsen och andra ”slumstormare” bandet Gasolin! Njut av folklivet längs vattnet med alla sina båtar och våga dig sedan in i fristaden Christiania med övervintrade hippies, musikscener, matställen och unika hus.

Bonus för glidare: Amager Bakke/Copenhill är taket på en energianläggning som förvandlats till en skidbacke där du kan forsa ner på fusksnö året runt. 


Bonus för matglada: Trevliga saluhallen Torvehallarna vid Nørrebro station är ett paradis både för riktiga foodies och för dig som bara vill köpa med dig något litet gott inför hemresan.

Mer information om Köpenhamn hittar du på: https://www.visitcopenhagen.com/

Magstræde
Magstræde. Foto: Getty Images

Köpenhamn fem snabba

  • Invånare storköpenhamn ca 1,9 miljoner
  • 1536 Danmarks huvudstad
  • Hette tidigare ”Köpmännens hamn”
  • Bombad av England 1807
  • Hovedbanegården 100 000 resenärer/dag

Vart vill du resa?

Vy från Tullbron

Falkenberg

Läs mer
Fantastika stränder

Ängelholm

Läs mer
Kallbadhuset

Varberg

Läs mer