Vy från Tullbron
Vy från Tullbron. Foto: Caroline Andersson

Falkenberg

Lilla staden med stora charmen

Falkenberg är ett härligt utflyktsmål med Öresundståg om du vill uppleva den lilla stadens charm och samtidigt få lite rufs i håret av vindar från havet. Staden vid Ätran har anor från 1200-talet och historiens olika epoker är närvarande när du går på rundtur. 

Här finns flera mysiga torg med bra shopping runt hörnet. Mitt i centrum tronar Stortorget som kan beskådas över en kopp kaffe på ett bra fik. Styr sedan stegen mot Laurentiiparken med Gåsatorget, en skön, grön plats mitt i Gamla stan. Gör dig redo för väldoft extra allt om det är sommar. I Rosariet svävar nämligen doften från 80 olika sorters rosor.

Har du mycket energi i benen är det nu rätt tid att göra en vandring längst Ätran och njuta av vackra vyer längs Doktorspromenaden och Laxpromenaden

Stadens stora kändis är ett byggnadsverk. Stenbron Tullbron byggdes på 1750-talet, och sträcker sig sedan dess över Ätrans virvlande strömmar. 

Alldeles nära centrum ligger friluftsområdet Vallarna med Vallarnas friluftsteater. Attraktionen skapades av buskiskungarna Stefan & Krister och är numera ett skrattcentrum för farser, folklustspel, allsång och barnteater varje sommar.

Ätran
Ätran. Foto: Caroline Andersson
Skrea Strand
Skrea Strand. Foto: Caroline Andersson

För alla leksugna är Vallarnas lekpark ett paradis av möjligheter. Här kan de unga klättra, gunga och klappa en gris på mini-zoo. Finns det spring kvar i benen kan man utmana varandra på Äventyrsbanan. Vinner gör den som klarar att balansera på raden av stockar allra längst. För lite större äventyrare finns Vallarnas skatepark.

Falkenberg lockar med flera spännande museer. Rian designmuseum är centrum för nyskapande design, konsthantverk, mode och arkitektur. Museet väntar på dig nedströms Tullbron med adress Skepparesträtet 2.

Ett museum med klick är Fotomuseet Olympia. Det är ett av landets främsta fotografiska museer som visar upp tusentals kameror, fotoprylar och bilder. Allt samlat i en renoverad biograf med anor från år 1912, adress Sandgatan 13.

Falkenberg by the sea är så klart också en sol- och badstad av rang. Helt nära staden finns ljuvliga sandstränder och en ännu längre kustremsa med klippor, lågväxta tallskogar och strandängar. En klassiker är Skrea strand med höga sanddynor och en glad badkultur med alla åldrar ibland vågorna. Testa också Olofsbo strand med fin vit sand. Klitterbadet är en inomhusanläggning med saltvatten fylld med många härliga vattenäventyr för stora och små.

Mer information om Falkenberg hittar du på: https://www.visithalland.com/

Tullbron
Tullbron. Foto: Caroline Andersson

Falkenberg fem snabba

  • Folkmängd kommunen ca 46 000
  • 13 kilometer sandstränder
  • Vallarna är stadens största park
  • Här ligger Gekås i Ullared
  • Falkenbergs nya station invigdes 2008

Vart vill du resa?

Kronobergs slottsruin

Växjö

Läs mer
Parkernas stad

Malmö

Läs mer
Brändaholm

Karlskrona

Läs mer