Kallbadhuset
Kallbadhuset. Foto: Natalie Greppi

Varberg

Badstaden på Västkusten

Sedan 1800-talet har människor vallfärdat till kurorten Varberg för att dricka brunn, koppla av och kasta sig i böljan blå vid de populära havsbaden. Idag lever traditionen vidare och här finns några av landets mera kända spa-anläggningar. Kanske är det därför du tar Öresundståget hit? Passa då också på att upptäcka allt annat staden bjuder på.

Börja rundturen på Varbergs torg – ett av Sveriges till ytan största – med sin härliga torghandel och ett myller av människor kring stånden. Sugen på shopping och på jakt efter ett par snygga skor? Då har du hamnat rätt. Varberg är känd som skostaden med en hel gata där skobutikerna ligger tätt. En liten bit från centrum hittar du Brukstorget med många personliga butiker att botanisera i.

När kaffe- och matsuget sätter in är det dags att styra stegen mot Societetsparken. I parken ligger Societetshuset, ett av Västkustens finaste och bäst bevarade societetshus från 1886. I huset ryms idag café, restaurang, pub, diskotek och nattklubb. Från utomhusscenen spelas det musik under sommaren.

Men se upp, det finns spöken i parken! Ta dina små vid handen och roa er i Spööökitetsparken som har temat lokalhistoria och spöken. Garanterat ”huuu” från barnen när de tumlar runt bland spökhus, fladdermöss och i en spökskog.

Apelviken
Apelviken. Foto: Natalie Greppi
Varbergs Fästning
Varbergs Fästning. Foto: Marie Hidvi

Inget besök i Varberg är fulländat utan en spa-upplevelse. Spa av hög klass lockar både centralt och bara några steg från havet. För dig som söker det udda är några timmar på Leninbadet i Hotell Gästis ett magiskt minne för livet. I hotellets gamla källarvalv har man byggt en kopia av Lenins favoritbad i Sankt Petersburg med 75 000 koboltblå kakelplattor.

Varberg och hav hör ihop. Ta på ett par sköna skor och vandra längs den rogivande Strandpromenaden. Startar du från Varbergs fästning väntar en promenad på några kilometer med klippor, badbryggor, stränder och nakenbad.

Nu börjar det bli dags att plocka fram badrocken. Plumsa i vågorna kan du göra vid Fästningsbadet med hopptorn, Kallbadhuset med sina tinnar och torn. Gillar du bassängbad är det Simstadion som gäller.

Runda av ditt besök med att gå historisk visning på Varbergs fästning och Hallands Kulturhistoriska Museum. Den stora attraktionen är den välbevarade Bockstensmannen. En stor attraktion under två sommardagar är Medeltidsfestivalen.

Till sist ett bonustips: Världsarvet Grimeton Radiostation är en höjdare för hela familjen med guidade visningar och klättringar i antenntorn.

Mer information om Varberg hittar du på: https://www.visithalland.com/sv/

Sommar i Varberg
Sommar i Varberg. Foto: Natalie Greppi

Varberg fem snabba

  • Antal invånare ca 67 000
  • Kallas ibland för Skostaden
  • 342 soltimmar i juni
  • Unik örnmatning på Getterön
  • Ny tågstation klar sent 2024

Vart vill du resa?

Sjön Salen. Foto: Valeria Vitale

Alvesta

Läs mer
Sölvesborgsbron

Sölvesborg

Läs mer
Slottsparken

Halmstad

Läs mer