Båstad strand. Foto: Karl Olsson
Båstad strand. Foto: Karl Olsson

Båstad

Tennis och mycket mera

Det första många tänker på när Båstad kommer på tal är sommar, sol, kändispartyn och tennisfest i världsklass. Och visst är det tennisen som är Båstads bultande hjärta. Men det pittoreska samhället vid Bjärehalvöns norra kust lockar med så mycket mera när du gör en dagsutflykt hit med Öresundståg.

Börja dagen med en härlig vandring längs Köpmansgatan som löper genom hela Båstad. Första stoppet blir ståtliga Mariakyrkan från 1400-talet där du kan beundra mittskeppets stjärnvalv och de historiskt intressanta kalkmålningarna. 

Kanske laddad med helig inspiration fortsätter äventyret med fyndjakt längs shoppinggatan.

Här är det lätt att göra plånboken lättare bland second-hand-affärer, lyxigare butiker, gallerier och inredningsaffärer. Hämta sedan andan med att strosa längs vackra Agardhsgatan med sina charmiga hus, granna stockrosor och doftande lavendelhäckar. Gatan är också säte för levande svensk textilhistoria då Märta Måås-Fjetterströms verkstad för svenska mattor och vävnader ligger här.

Planerar man att besöka Båstad i början av juli bör man boka hotellrum i förväg. Det är dags för Tennisveckorna med några av världens bästa manliga och kvinnliga spelare på plats, laddade för att göra upp i täta matcher i Swedish Open inför en begeistrad publik. Båstads tennisstadion är faktiskt Nordens största utomhusanläggning för tennis. Centercourten har plats för hela 6 000 åskådare.

Tennisbana i Båstad. Foto: Karl Olsson
Tennisbana i Båstad. Foto: Karl Olsson
Agardhsgatan Båstad.
Agardhsgatan Båstad.

Landets enda tennismuseum ligger så klart mitt i Båstad, var annars? Sveriges Tennismuseum invigdes 1997 av världsstjärnan Stefan Edberg och visar upp den svenska tennishistoriens utveckling och fantastiska höjdpunkter under ”det svenska tennisundret” toppat av Björn Borg.

Börjar det inte bli dags för ett dopp i böljan den blå? En bit från tennisbanorna hittar du Skansenbadet och bryggan ut till Kallbadhuset. Andra fina stränder i närheten är Malen, Hemmeslöv och Skummeslöv.

Operastjärnan Birgit Nilsson hyllas i Båstad med en egen staty. Vill du veta mera om denna världsartist som fick stående ovationer på de stora scenerna så gör ett besök i Birgit Nilsson Museum som ligger Västra Karup nära Båstad.

Bonustips för naturdyrkare: Gör en utflykt till Hovs hallar med dramatiska klippformationer kända från Ingmar Bergman-filmen: Det sjunde inseglet. Lite lugnare går det till i Norrvikens trädgårdar med sin blomsterprakt.

Mariakyrkan i Båstad
Mariakyrkan i Båstad

Fem snabba

• Invånare kommunen ca 15 600

• Storbrand 1870 ödelade staden

• Kung Gustav V tennispionjär

• Båstadskravallerna 1968

• Nya stationen invigdes 2015

Vart vill du resa?

Stadsparken och Medborgarhuset. Foto: Eslövs kommun

Eslöv

Läs mer
Kalmar Slott

Kalmar

Läs mer
Fantastika stränder

Ängelholm

Läs mer