Sölvesborgsbron
Sölvesborgsbron

Sölvesborg

Modern med medeltida anor

Sölvesborg har medeltida anor, men när du besöker staden så upplevs den helt modern med mycket shopping och gott om caféer och restauranger. Havet är alltid nära och en god start på ett besök är en skön vandring i Fyra Årstiders Park som är ett uppskattat promenadstråk vid inre hamnen. Parken ingår i ett fint internationellt sällskap då den är designad av holländaren Piet Odulf som också ritat kända parker i New York, Chicago och Toronto.

Den internationella feelingen lär fortsätta när du få syn Sölvesborgsbron i närheten. Denna 760 meter långa gång- och cykelbro över Sölvesborgsviken i spektakulär design sägs vara den längsta i sitt slag i Europa.

Kan ett gammalt tingshus vara en kändis? Det tycker i alla fall Sölvesborgsborna som är stolta över sitt Listers Härads Tingshus som ritades av arkitekt Gunnar Asplund och byggdes mellan 1917 och 1921. Denna pampiga byggnad i stilen nordisk klassicism har hög status i internationella sammanställningar när man pratar om mästerverk i 1900-talets arkitektur. Under sommaren är det fritt fram att besöka tingshuset, resten av året kan man boka en visit via medborgarkontoret. 

En annan byggnad som är kul att titta på är Sölvesborgs Slott med anor från 1200-talet. Egentligen är nog borgruin ett sannare namn, men för stadsborna blev namnet slott naturligt då byggnaden ofta gästades av kungligheter på besök. Här kan barnen leka riddare när man går runt i den vackra slottsparken.

Sölvesborgs slott
Sölvesborgs slott
Södergatan i Sölvesborg
Södergatan i Sölvesborg

Besöker du Sölvesborg på sommaren så ta med badkläderna. En populär strand är Sandviken med vitkornig sand och ofta kristallklart vatten. Här finns en brygga, restaurang och möjlighet att spela beachvolleyboll. I det gamla charmiga fiskeläget Hällevik väntar både härliga havsbad och ett tempererat friluftsbad med rutschbana.


Sölvesborg är festivalernas stad, toppat så klart av Sveriges största festival för hårdare rock i juni varje år – Sweden Rock Festival i Norje utanför Sölvesborg. Här kan du digga loss åt band i världsklass i en familjär stämning i vacker omgivning. En annan klassiker är den roliga stadsfestivalen Killebom i juli då hela city förvandlas till en gungande folkfest.

Bonustips: Ta färjan från Nogersund till sägenomspunna Hanö. Kolla in den kända fyren, vandra till Bönsäcken och förundras av Engelska kyrkogården. Har du tur får du se dovhjortar på nära håll.

Listers härads tingshus. Foto: Sölvesborgs kommun
Listers härads tingshus. Foto: Sölvesborgs kommun

Sölvesborg fem snabba

• Invånare kommunen ca 17 500

• Platsen bebodd sedan bronsåldern  

• Var en gång hattmakarnas stad

• Stor exportör av brännvin 1800-talet

• Järnväg till Kristianstad 1874

Vart vill du resa?

Parkernas stad

Malmö

Läs mer
Naturum

Kristianstad

Läs mer
Kronobergs slottsruin

Växjö

Läs mer