Scanisaurus
Scanisaurus. Foto: Linus Svensson

Bromölla

Havsdrakarnas hem

Visste du att trakten kring Bromölla liksom övriga Nordostskåne befann sig där norra Medelhavet ligger idag under Kritaperioden för 80 miljoner år sedan? Som en påminnelse om denna svunna tidsålder står den häftiga fontänen Scanisaurus på Ifötorget i centrum. Börja din dag i Bromölla med att spana in de två imponerande svanhalsödlorna som ligger och solar sig på en klippa på Ivö. Fontänen består av hela 3 000 delar och världens största stengodsfontän.


Vill du fortsätta att gå på dinosauriejakt ska du styra stegen mot Havsdrakarnas Hus som är inrymt i Skånetrafikens väntsal. Här kan du studera det sjudande livet kring och i det varma havet under Krita. Härskare var havsdrakarna Plesiosaurierna och Mosasaurierna som var upp till 15 meter långa marina reptiler.

Känner du suget på att leka paleontolog och urtidsforskare för en dag så ta dig till Åsens Fältstation en bit utanför Bromölla. Besökarna får våtsikta den fossilrika sanden och kanske gör du fynd som hajtänder, bläckfiskrester och sköldpaddskal. Fältstationen har en helt unik placering på det ställe i landet där merparten av landlevande dinosauriefossil har insamlats. Du måste boka ditt guidade besök i förväg.

Filmpalatset är Bromöllas stolthet och har utsetts till Sveriges bästa biograf. Här kan du njuta av den senaste Hollywoodrullen nedsjunken i lyxiga stolar i en tjusig salong som gör att man tror sig vara på bio i en världsstad.

Åsens fältstation. Foto: Koster & co
Åsens fältstation. Foto: Koster & co
Strandängens badplats. Foto: Bromölla kommun
Strandängens badplats. Foto: Bromölla kommun

Efter en rafflande film kanske det börjar bli dags att röra på sig. Vid vågskvalpande Ivö Strand finns allt du kan önska dig inom sport. Vad sägs om till exempel fotboll på konstgräs, padelbanor, skatepark, chans att träna på golfsvingen och fina vandringsmöjligheter. Man kan också vindsurfa och åka wakeboard på Ivösjön.

Bromölla lockar med mera äventyr i Rebel park med actionhall för skatebord, bouldering, trampolinövningar, kickbike, parkour plus annat kul.

Kanske vill du avrunda din roliga dag i Bromölla med kulturupplevelser? Börja med att besöka och gå visning på Ifö Center som är ett konstnärsdrivet kulturhus inne på det tidigare slutna industriområdet Iförverken. Titta uppåt väggarna och beundra häftiga verk av internationellt kända gatukonstnärer. På Iföverkens område ligger också Iföverkens industrimuseum. Extra roligt är att studera hur toalettstolarna har utvecklats under 100 år.


Bonustips: Hyr en cykel och ta en tur runt Ivösjön på den natursköna Humleslingan inbäddad i ett vackert natur- och kulturlandskap med många sevärdheter på vägen.

Havsdrakarnas hus. Foto: Filip Lindgren
Havsdrakarnas hus. Foto: Filip Lindgren

Bromölla fem snabba

• Invånare kommunen ca 12 650

• Hette historiskt Tunnby

• Allsångens Sanna Nielsen född här

• Slogan: I fin miljö mellan hav och sjö

• Första stationen 1874

Vart vill du resa?

Ven Bäckviken

Landskrona

Läs mer
Fantastika stränder

Ängelholm

Läs mer
Stationsmodell

Hässleholm

Läs mer