Stationsmodell
Stationsmodell - Foto: Hässleholms Modelljärnvägsförening

Hässleholm

Staden som är Göingemetropolen

I Göingemetropolen – som Hässleholm stolt kallas för – finns mycket att upptäcka för dig på upptäcktsresa med Öresundståg. Staden är en betydande järnvägsknut men också ett levande kulturcentrum och bas för utflykter till vacker natur och historia.

Så klart måste en järnvägsstad ha något som hyllar denna identitet. Välkommen till Hässleholms modelljärnväg som är en dröm för alla tågintresserade med barnasinnet i behåll. Här kan du studera en levande modell av Hässleholms station, bangård och kringliggande stationer i skala 1:87 som de såg ut på 1960-talet. Res hit med buss nr 1 till hållplats Garnisonen.

Hässleholm kulturhus är ett av Sydsveriges största kulturhus och en förebild i landet. Kulturhuset ligger nära stationen, så det är bara att hoppa av tåget och börja uppleva. Inom väggarna finns konsertsalar, utställningshall, bibliotek och biograf. Du kan applådera stora svenska och internationella artister och spännande lokala talanger.

Hovdala slott
Hovdala slott - Foto: Marie Kåberg
Hässleholm Kulturhus
Hässleholm Kulturhus - Foto: Sara Wihlborg

Hässleholms museum är ett lite annorlunda besöksmål som grundades genom ett samarbete mellan Försvaret och Hässleholms kommun med syftet att bevara stadens historiska och militära arv, men också att visa Hässleholm som transportcentrum. Här kan du gå loss bland bandvagnar, brandbilar och hästfordon från Hovdala slott och mycket mer.

Hovdala slott, Trädhus och Hovdala Naturområde är en verklig pärla. Lär dig mer om slottets spännande 500-åriga historia och kolla in aktuell utställning och shoppa i slottsbutiken. Ät sedan något gott med stil i Hovdala Slottsrestaurang eller njut av en fika på Fröknarnas Café. Missa inte det rosafärgade Orangeriet som byggdes i slutet av 1700-talet. Avsluta besöket i nordens största Trädhus, fem meter upp i luften.

Dags att upptäcka den underjordiska världen. En bit från Ignaberga väntar Tykarpsgrottan – känd från filmerna om Kullamannen och Ronja Rövardotter. Den gamla gruvan med anor från 1700-talet är idag en stor attraktion som visar kalkbrytningens historia. Både barn och vuxna tycker det är spännande att få komma ner i gruvan med de mäktiga pelarsalarna där fladdermössen trivs bra. Till skillnad från dataspel är grottan ett äventyr på riktigt med sin 10 000 kvadratmeter stora labyrint av gångar och salar. Här kan man hitta fossiler från både bläckfiskar och hajar om man har tur.

Mer information omHässleholm hittar du på: http://turism.hassleholm.se/se--gora/hojdpunkter.html

Tykarpsgrottan
Tykarpsgrottan - Foto: Nadja Olsson

Hässleholm fem snabba

  • Invånare kommunen ca 52 000
  • Centrum för snapphanar
  • En gång stor militärstad
  • Har en livaktig musikscen
  • Stationen invigdes år 1860

Vart vill du resa?

Brändaholm

Karlskrona

Läs mer
Oceanhamnen

Helsingborg

Läs mer
Sölvesborgsbron

Sölvesborg

Läs mer