Universitetsbiblioteket
Universitetsbiblioteket. Foto: Visit Lund

Lund

Den evigt unga staden

Universitetsstaden Lund får puls av de många studenterna och folklivet på de mysiga mat- och shoppinggatorna i den medeltida stadskärnan. Men också av fläkten från stora världen i innovationsmiljöerna vid de världsledande forskningsanläggningarna ESS och MAX IV.

Lunds domkyrka går inte att missa. De två tornen – kallade Lunnapågarna – dyker ständigt upp över hustaken. Den mäktiga kyrkan från 1100-talet är en av Sveriges främsta sevärdheter och har belönats med toppbetyg av Guide Michelins Green Guide. Kolla in det fantastiska klockspelet In Dulci Jubilo med sina vandrande figurer som drar igång varje dag klockan 12 (klockan 13 på söndagar) och klockan 15. Våga dig ner i Kryptan och bekanta dig med lille Jätten Finn.

Tvärs över Stortorget öppnas dörrarna till Lunds saluhall där du kan köpa kött och fisk rakt över disk, äta gott i restaurangerna och hitta delikatessen som du längtat efter. Inte långt borta ligger Klostergatan, stadens stora matgata, med restauranger, caféer, bageri och rolig shopping, liksom på parallellgatan Lilla Fiskaregatan.

En ganska så ny attraktion i staden är äventyrsbadet Högevall – en favorit för hela familjen mitt i sköna Stadsparken och granne med det mysiga utomhuscafét. I parken finns också den mycket populära Söderlyckan Skateboardpark liksom den stora Bouldern klätterblocket för våghalsiga.

Skissernas Museum
Skissernas Museum. Foto: Johan Persson
Domkyrkan
Domkyrkan. Foto: Karoline Saether

För alla nyfikna och vetgiriga är Lund ett eldorado. Bakom domkyrkan ligger friluftsmuseet Kulturen, Lunds eget Skansen med många spännande hus att besöka som belyser stadens utveckling från medeltiden till 1930-talet. Här finns också många utställningar för hela familjen och den gamla speceributiken Hökeriet

En annan höjdare i Lund är Livets museum som visar hur våra kroppar fungerar kopplad till den senaste forskningen. Fortsätt mot det vackra Universitetsbiblioteket och titta in på det världsunika Skisserna museum som ligger runt hörnet. Här visas skisser och modeller till svensk och internationell offentlig konst. Blir du hungrig så titta in på berömda restaurangen Skissernas.

Strax utanför Lund grävs Sveriges stadshistoria fram. Boka en guidad visning av Uppåkra Arkeologiska Center och få kunskap om senaste nytt om Uppåkra som var en av Skandinaviens största järnåldersstäder och ett maktcentrum under 1 000 år.

Mer information om Lund hittar du på: https://visitlund.se/uppleva-och-gora

Kulturen i Lund
Kulturen i Lund. Foto: Viveca Ohlsson

Lund fem snabba

  • Invånare kommunen ca 127 000
  • Grundades ca år 990
  • Ca 44 000 studenter
  • Lund Comedy Festival tidig höst
  • Lund C 3:e flest resenärer i Sverige

Vart vill du resa?

Kronobergs slottsruin

Växjö

Läs mer
Parkernas stad

Malmö

Läs mer
Oceanhamnen

Helsingborg

Läs mer