Mörrum
Mörrum. Foto: Roger Karlsson

Karlshamn

Kungens lilla vackra stad

Vilket bra läge för min nya stad och flottbas! Tyckte kung Karl X Gustav efter att ha studerat den blekingska kusten vid mitten av 1600-talet, och det hade han rätt i. Karlshamn idag har mycket att erbjuda Öresundstågs resenärer. Här får du uppleva intressanta sevärdheter, underbar skärgård, fantastisk natur och mysiga promenader på kullerstensgatorna i centrum.

Börja din upptäcktsfärd i Karlshamn med att gå den två kilometer långa Strandpromenaden där du bland annat passerar utvandrarmonumentet på väg mot Vägga fiskehamn. Promenaden är väldigt vacker och ett bra sätt att börja lära känna staden.

Så klart måste en stad vid havet erbjuda ett bad som är extra allt. Välkommen till Väggabadet i Väggaparken som mixar det mesta, eller vad sägs om simhall, utomhusbassäng, havsbad och ett kallbadhus i samma anläggning.

Under emigrantåren på 1800-talet började många utvandrares drömmar om ett nytt liv i Amerika på skeppen från Karlshamn. Samtidigt var saknaden att lämna Sverige stor. Den känslan är förevigad i Axel Olssons skulptur Utvandrarmonumentet i Hamnparken. Karl Oskar spanar mot det nya livet och Kristina blickar bakåt mot allt de lämnar här hemma.

Skottsbergska gården
Skottsbergska gården
Utvandrarmonumentet
Utvandrarmonumentet. Foto: Roger Karlsson

Missa inte Kulturkvarteret med tre fantastiska museer att upptäcka. Karlshamns Museum har många vackra gamla hus att beundra. Punchmuseum visar hur Karlshamnspunchen tillverkades på 1800-talet. Skottbergska gården är en av Sveriges bäst bevarade köpmansgårdar.

I Strömmaområdet finns kul aktiviteter för hela familjen. Kreativum Science Center är ett roligt upptäckarcenter med 2 000 kvm upplevelser och 170 prova-på-stationer. I Rymdutställningen tar du ett skutt upp mot stjärnorna. Du kan testa hur gravitationen påverkar dig och spela på den kosmiska strålningsorgeln.

I Eriksbergs Viltpark – Nordens största safaripark – har du chansen att komma de vilda djuren nära, så som hjortar och visenter. Safarislingan går igenom ett naturskönt område med lövskog och ett fascinerande klipplandskap. Men Eriksberg är mer än bara safari – det är en helhetsupplevelse kring djur, natur, logi och mat. Ett besök i någon av Eriksbergs restauranger är en gastronomisk upplevelse.

Bonusupplevelse: Hoppa av på Mörrums station, när du är på väg mot Karlshamn, och titta in i Laxens hus med en utställning om det världsberömda laxfiskets historia i Mörrumsån.

Mer information om Karlshamn hittar du på: https://visitkarlshamn.se/ och https://www.visitblekinge.se/

Väggabadet
Väggabadet. Foto: Roger Karlsson

Karlshamn fem snabba

  • Invånare kommunen cirka 32 000
  • Hette först Bodekull
  • Ligger vid Mieån
  • ”Lilla staden med stora hamnen”
  • Tågtrafik från 1874

Vart vill du resa?

Scanisaurus

Bromölla

Läs mer
Parkernas stad

Malmö

Läs mer
Oceanhamnen

Helsingborg

Läs mer