Ven Bäckviken
Ven Bäckviken

Landskrona

Hamnstaden med pärlan Ven

Hamnstaden Landskrona med utsikt mot vackra ön Ven har mycket att erbjuda dig som vill göra en givande utflykt med Öresundståg. 

Börja din rundtur med att upptäcka Citadellet, en av Sveriges bäst bevarade vattenfästningar med anor från 1500-talet. Gå runt de välbevarade vallgravarna, förfäras av fängelsehålan och kolla in fängelsetornet från borggården. Har du med dig fika så avsluta besöket på de fina gräsmattorna.

Nästa attraktion är Landskrona museum vid Rådhustorget som har sina lokaler i en pampig militärkasern från 1700-talet. Här kan du göra nedslag i stadens spännande historia från handelsstad till industristad.

Du bjuds också på intressanta fakta om kändisar som bott i staden, till exempel författarinnan Selma Lagerlöf och flygarpionjären Enoch Thulin. Kolla in reklamens historia i Sveriges arkiv för reklam och design.

Museet är också roligt för barnen. Släpp loss framtidshoppen i Trädgårdslandet som är en lekutställning för de minsta barnen och deras familjer. Här kan man klättra i komposten, krypa i kaninernas labyrint, plocka morötter eller sjunga en sång med snigeln.

Fint fiske i Citadellets vallgrav
Fint fiske i Citadellets vallgrav
Kaptengårdens skulpturpark
Kaptengårdens skulpturpark

Landskrona är en av Sveriges kolonitätaste städer och har landets äldsta koloniträdgårdar. En kort promenad från Landskrona museum ligger Rothoffs museikoloni. Slå dig ner i bersån och beundra den vackra trädgården – och ja – man får smaka på smultronen. Är du på plats i början augusti, missa inte Landskrona Trädgårdsgille. Folk tävlar med unika miniträdgårdar som flyter på flottar i Citadellets vallgrav.

Landskrona konsthall är en arkitektonisk skönhet och räknas som en av Skånes vackraste. Konsthallens sydvästra vägg pryds av en skulptural glasvägg av Erik Höglund. I konsthallens atriumgård finns en japansk trädgård skapad av Ulla Mohlin 1989. Ta också en tur utanför konsthallen och beundra Kaptensgårdens Skulpturpark med verk av 20 konstnärer.

Har du några timmar över är det nu dags att ta färjan (boka plats under högsäsong) från Skeppsbron till magiskt vackra ön Ven. Bäst tar du dig runt på en gul cykel som finns att hyra i hamnen. Cykla mellan himmel och hav och beundra de imponerande Backafallen, stanna och ät något gott och trampa vidare mot öns stora attraktion – Tycho Brahe museet/Uraniborg som speglar den världsberömde astronomens verk. Vandra i renässansträdgården innan du utforskar det underjordiska observatoriet Stjärneborg.

Bonus utflyktsmål: Pittoreska fiskeläget Borstahusen från 1700-talet med rader av mysiga hus att beundra.

Mer information om Landskrona hittar du på: https://ilandskrona.se/besoka/

Rothoffs museikoloni
Rothoffs museikoloni

Landskrona fem snabba

  • Invånare ca 46 000
  • Blev stad 1413
  • En gång stor varvsstad
  • Siw Malmkvist har sjungit om staden
  • Trådbuss trafikerar till stationen

Vart vill du resa?

Sjön Salen. Foto: Valeria Vitale

Alvesta

Läs mer
Kalmar Slott

Kalmar

Läs mer
Naturum

Kristianstad

Läs mer