Brändaholm
Brändaholm - Foto: Linder media - Visit Karlskrona

Karlskrona

Staden som är Världsarv

När du hoppar av tåget hamnar du mitt i Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona med anor från 1680 då kung Karl XI anlade Sveriges nya mäktiga marinbas. Men det finns så mycket mer att upptäcka i denna praktfulla stad där havet är närvarande runt varje hörn.

Följ med på någon av de spännande guidade turerna så får du veta mera om Karlskronas världsarv. Missa inte att åka på en båttur i skärgården och beundra Kungsholms Fort och Drottningskärs kastell som majestätiskt vaktar inloppet till staden. Mest komplett är Världsarvsturen som avgår från Fisktorget och är cirka två timmar lång.

På Marinmuseum presenteras stadens och den svenska marinens spännande historia. En upplevelse på djupet är Ubåtshallen där Sveriges första ubåt ”Hajen” ligger sida vid sida med kalla kriget ubåten HMS Neptun – vågar du så kryp ner och uppleva den täta stämningen ombord. Galjonshallen är en riktig höjdare. Här kan man drömma sig bort omgiven av de vackra galjonsfigurerna som satt i fören på svenska krigsfartyg. I Vraktunneln går du ner under ytan och kan studera örlogsskeppet Prins Carl från 1684, som vilar på havets botten.

Marinmuseum
Marinmuseum - Foto: Linder Media - Visit Karlskrona
Stortorget med Tyska kyrkan
Stortorget med Tyska kyrkan - Foto: Andreas Blomlöf - Visit Karlskrona

Den ståtliga Amiralitetskyrkan med rödmålade väggar är en del av Karlskronas världsarv. Framför kyrkan står den berömda träskulpturen Gubben Rosenbom och tigger pengar som man stoppar in i ett hål under hans hatt. Ta också̊ en titt på den fina skulpturen som fångar Nils Holgersson.

Björkholmen är Karlskronas äldsta stadsdel och stadens sköna pärla. I de färgglada stugorna från 1700-talet bodde varvsarbetarna helt nära Örlogsvarvet. Man känner verkligen historiens vingslag från den stolta skeppsbyggartiden. Har du svårt att förstå vad folk säger här? Inte konstigt, den speciella dialekten Björkholmska innehåller många triftonger – tre triftonger på rad.

Cirka tre kilometer från Karlskrona centrum ligger Brändaholm som kallas Sveriges vackraste koloniområde. Åk hit så förstår du varför! Enligt den lokala ”lagen” är de 45 stugorna röda med vita knutar och har havsutsikt. Ingen stuga får vara större än 32 kvadratmeter och har en liten trädgårdstäppa som hör till huset. Allt började på 1920-talet med ett svartbygge i protest mot kommunen som ville plantera träd på holmen. Vilken tur att svartbyggarna vann!

Mer information om Karlskrona hittar du på: https://www.visitkarlskrona.se/ och https://www.visitblekinge.se/

Amiralitetskyrkan
Amiralitetskyrkan - Foto: Andreas Blomlöf - Visit Karlskrona

Karlskrona fem snabba

  • Invånare kommunen ca 67 000
  • På Unescos världsarvslista 1998
  • Sveriges tredje största stad till 1830
  • Taskigt smeknamn är Pinan
  • 1874 kom järnvägen till staden

Vart vill du resa?

Parkernas stad

Malmö

Läs mer
Kalmar Slott

Kalmar

Läs mer
Oceanhamnen

Helsingborg

Läs mer