Naturum
Naturum. Foto: Karin Magntor

Kristianstad

Staden mitt i Vattenriket

När du går ut från stationen så möter du direkt den mäktiga Heliga Trefaldighetskyrkan. Ett av senrenässansens vackraste tempel som började byggas år 1618 på uppdrag av stadens grundare den danske kungen Christian 4. Titta runt i det vackra kyrkorummet, beundra orgeln en stund och njut av friden. Fortsätt sedan ut på Stora Torg med Rådhus Skåne och andra pampiga byggnader. Några steg bort väntar Regionmuseet och Kristianstads konsthall med många intressanta utställningar under året.

Efter denna ”kulturchock” är det kanske läge för lite shopping? Du är redan på väg mot de båda butiksgatorna Östra och Västra Storgatan med angränsande gator. Bli glad över hur vänligt du blir bemött. I Kristianstad ler man gärna och tar sig tid att prata med folk.

Är det sommar och sol är ett besök i den vackra Tivoliparken ett måste. 

Här finns sköna promenader vid Helge å, fågeldammar, stor lekpark för barnen och utomhusscen där mycket spännande händer. Missa inte att gå ett varv runt den bulliga Kristianstads teater i formskön jugendbarock.

Trefaldighetskyrkan
Trefaldighetskyrkan. Foto: Eva Berglund
Storgatan Kristianstad
Storgatan. Foto: Claes Sandén

Nu är du nära en av stadens största turistattraktioner Naturum Vattenriket som är byggt rakt ut i det unika våtmarksområdet runt Helge å och Hammarsjön. Börja i Naturrum med att studera fiskarna i akvariet och få koll på undervattenslivet. Våga dig sedan ut på en tur med Opteryx som tar dig med på en häftig resa runt Vattenriket. Är du på äventyrshumör så dra på dig stövlarna och upptäck den varierade våtmarksnaturen längs Linnérundan. Kanske får du syn på en örn!

Gillar du handboll? Då är Kristianstad rätt stad att besöka. Metropolen kallas också för Den Orangea staden som hämtat färg från stoltheten IFK Kristianstad. Att gå på hemmamatch i Kristianstad Arena omgiven av glada och sjungande orangeaklädda supportrar är en mäktig upplevelse.

Och apropå sport. Stannar du några dagar i juli så ta bussen till Åhus med fantastiska badstränder som också är lekplats för folkfesten Åhus Beachhandboll Festival.

Mer information om Kristianstad hittar du på: https://www.kristianstad.se/sv/uppleva-och-gora/turism-besoka/

Kristianstad City
Kristianstad City

Fem snabba

  • Grundades 1614 av kong Christian 4
  • Invånare i kommunen ca 87 000
  • Kallas ibland för Lilla Paris
  • Sveriges lägsta punkt 2,41 meter under havet
  • Stationshuset invigdes 1865

Vart vill du resa?

Ven Bäckviken

Landskrona

Läs mer
Feskekörka

Göteborg

Läs mer
Kalmar Slott

Kalmar

Läs mer