Kalmar Slott
Kalmar Slott. Foto: Destination Kalmar, Linus Sandvide

Kalmar

Staden som är levande historia

Redan när Öresundståget rullar in i Kalmar ser du den första attraktionen, Kalmar slott vid Slottsfjärden. Förutom levande historia lockar staden med många upplevelser för nyfikna i alla åldrar. Kalmars charmiga stadskärna ligger på ön Kvarnholmen. Här finns en härlig blandning av stora och små butiker, kaféer och restauranger.

Runt centrala Kalmar finns en mur som förr skulle skydda staden mot fiender. Stadsmuren byggdes på 1600-talet när stadskärnan flyttades till Kvarnholmen. Varför inte ta en promenad på muren och blicka ned över stan?

Kalmar slott är ett riktigt sagoslott med tinnar, torn och stora salar. Slottet är stadens mest kända landmärke och har en 800 år lång historia. Följ med på en guidad visning eller upplev slottets utställningar på egen hand. Du får veta mycket spännande om slottets dramatiska historia med krig, maktkamp, kungar och drottningar.

Fortsätt med att strosa i den vackra Kalmar Stadspark där du också stöter på Kalmar konstmuseum som visar både svensk och internationell samtidskonst av hög klass.

Fram till mitten av 1600-talet låg Kalmars stadskärna vid Kalmar Slott, i den stadsdel som idag kallas för Gamla stan. Den riktigt gamla bebyggelsen förstördes tyvärr, men du kan se välbevarade hus från 1700- och 1800-talen.

Krusenstiernska gården är en underbar stadsträdgård och oas i centrum med en doft av 1800-talet i miljön med den tidsenliga inredningen. Krusenstiernska gården är både café, museum och sommarteater ute i den lummiga trädgården. Gården har eget klonarkiv som dokumenterar gamla sorter av äppel- och päronträd.

Dahmska huset
Dahmska huset. Foto: Destination Kalmar, Adam Humlesol
Stensö
Stensö. Foto: Destination Kalmar, Linus Sandvide

Titta in i klassiska Kullzenska huset som är en K-märkt handelsgård mitt i Kalmar med bevarad tidsmiljö från 1800-talet med golv som knarrar och mysiga kakelugnar. Här kan man fika i caféet i klassisk kulturmiljö och insupa en svunnen tid. Deras smulpaj är underbar och glassen får man bara inte missa, tycker Kalmariterna.

Är du sugen på ännu mera historia så styr stegen mot Kalmar läns museum. Den stora magneten är Kronanutställningen där man får uppleva stormaktstidens superskepp Regalskeppet Kronan och dess skatter. För de yngre väntar äventyr i barnutställningen Superkronan där de små kan leka på däcket och klättra i masten.

En spännande utställning handlar om Sandby borg på Öland som grävts ut i nutid och blivit en världsnyhet. Man har hittat praktfulla guldfynd, liksom resterna efter många mystiskt döda människor, en mordgåta som är 1 500 år gammal. 

Bonus för badsugna: Är du i Kalmar på sommaren? I Kalmar finns det flera badplatser mitt i stan. Följ Storgatan ned mot havet så kommer du till badplatsen Kattrumpan.

Mer information om Kalmar hittar du på: https://www.visitsmaland.se/sv/regioner/kalmar

Gamla Stan
Gamla Stan. Foto: Destination Kalmar, Alexander Hall

Kalmar fem snabba

  • Folkmängd kommunen ca 71 000
  • En av landets äldsta städer
  • Kalm betyder stenröse
  • Ölandsbron 6 072 meter
  • Stationen byggd 1874

Vart vill du resa?

Universitetsbiblioteket

Lund

Läs mer
Naturum

Kristianstad

Läs mer
Sjön Salen. Foto: Valeria Vitale

Alvesta

Läs mer