Fantastika stränder
Fantastika stränder. Foto: Lisbeth Holmåker

Ängelholm

Staden med egen Walk of fame

Ängelholm är en liten pärla med vågskvalp från havet alldeles runt hörnet. Inom gångavstånd hittar du natur, kultur, shopping och nöjen. Rönne å slingrar sig vackert genom staden.

Ängelholm har en gemytlig småstadskänsla med personliga butiker blandat med de stora kedjorna. Strosa runt utan stress, allt finns nära. Och plötsligt infinner sig storstadskänslan. På Storgatan möter du nämligen Ängelholms egen Walk of fame. 2016 fyllde staden 500 år och en del av firandet var att elva Ängelholms kändisar förevigades med stenar i svart diabas mitt på shoppingstråket. Här lyser bland annat stjärnor som flygpionjären Elsa Andersson, sångerskan Jill Johnsson och så klart hockeyikonen Maria Rooth.

Efter att ha minglat med kändisarna kanske det passar med lite avkoppling i Ängelholms Hembygdspark? Ängelholmarna möts gärna i den lummiga parken med café med goda våfflor, stora gröna ytor, lekplats för barnen och ett populärt mini-zoo. De modiga kan testa linbanan och klättra på nät i Upzone Äventyrspark som ligger i parken. Missa inte Tekniska museet med bland annat en av Sveriges äldsta bevarade bilar – en Oldsmobile från 1899.

Shopping i Ängelholm
Shopping i Ängelholm. Foto: Atelje Lena
Pyttetåget i Hembygdsparken
Pyttetåget i Hembygdsparken. Foto: Lisbeth Holmåker

Du som har rest hit med Öresundståg vill kanske veta lite mera om tågtrafikens historia? Strax söder om tågstationen väntar Järnvägens museum – ett upplevelsemuseum för hela familjen. Man får en bra bild av den svenska järnvägens historia på ett lustfyllt sätt. Här finns bland annat gamla ånglok och en stor modelljärnväg. En populär attraktion är loksimulatorn Locomotion.

Ett annat museum som lockar många besökare är Ängelholms Flygmuseum. Det ligger inne på Valhall Park som är före detta Skånska flygflottiljens gamla flottiljområde. Fascineras av gamla flygplan, radarutrustning och tjusiga uniformer. Vill du testa att vara stridsflygare så boka tid i simulatorn för J35 Draken. Gå in på Skånetrafikens hemsida så hittar du nästa buss hit.

Ängelholm är också ett badeldorado för alla åldrar. Året runt kan man besöka Vattnets hus Landshövdingevägen 9 med härliga bassänger, äventyrsbad, vågboll, strömkanal och bubbelpool med mera.

En vacker sommardag finns det inget som slår Sibirien strand med underbar utsikt mot Kullaberg och Skälderviken. Bada länge, vandra längs stranden, få lite skugga i Kronoskogen och ät lunch på Klitterhus Havsbadshotell. Missa inte UFO-monumentet, ett minnesmärke över en påstådd landning år 1946 av en utomjordisk farkost.

Mer information om Ängelholm hittar du på: https://engelholm.com/v/se-gora/

Rönne å
Rönne å. Foto: Lisbeth Holmåker

Ängelholm fem snabba

  • Invånare kommunen ca 44 000
  • Kallas ibland för Lergökastan
  • Ängel gammalt ord för krökning
  • Tre stora bränder på 1700-talet
  • Ängelholms Centralstation invigdes 1885

Vart vill du resa?

Nyhavn

Köpenhamn

Läs mer
Ven Bäckviken

Landskrona

Läs mer
Stationsmodell

Hässleholm

Läs mer