Oceanhamnen
Oceanhamnen. Foto: Studio e

Helsingborg

Välkommen till Sundets pärla

Helsingborg har en levande, havsnära stadskärna med mycket att upptäcka. Börja med en promenad längs shoppinggatan Kullagatan, ta en fika och kolla in folklivet. Runtomkring Kullagatan finns en trevlig mix av barer och restauranger för alla smaker.

Nästa stopp är Helsingborgs största och högsta turistattraktion. I Slottshagsparken reser sig det medeltida vakttornet Kärnan från 1300-talet 35 meter upp i skyn. Hämta kraft och ta dig upp för trappan med 146 steg till toppen och belönas med en milsvid utsikt över staden och Öresund.

Gå ner mot havet, titta in på Dunkers kulturhus och upplev en spännande utställning. Strosa längs Norra hamnen med sina tjusiga hus i supermodern nyfunkis. Här finns också mysiga uteserveringar, kaféer och färsk fisk till salu.

Fortsätt vandringen på Strandpromenaden och den långsmala grönytan Gröningen – som också är en populär badplats – och få en skön bensträckare längs havet.

Sofiero
Sofiero. Foto: Martin Sörbo
Dunkers kulturhus
Dunkers kulturhus. Foto: Martin Olson, Momedia

Ingen visit i Helsingborg är komplett utan ett besök i Fredriksdal museum och trädgårdar med Nils Poppes och Eva Rydbergs Fredriksdalsteatern som en stor attraktion. Anläggningen är också ett Skåne i miniatyr med parker, botanisk trädgård, en herrgård, en liten stad och bondgårdar med djur och naturlekplats.

Vill du se ännu mer blomsterfägring så ta bussen till Sofiero slott och slottsträdgård som 2010 utnämndes till Europas vackraste park. Besöker du slottet från mitten av maj till mitten av juni står de cirka 10 000 rhododendronbuskarna i full blom. Bästa sättet att uppleva slottet och trädgården är att hänga med på en guidad vandring.

Danmark är nära, färjan till Helsingör går varje kvart och resan tar bara 20 minuter. Helsingör är en härlig stad med mycket att upptäcka. Helt nära ligger Kronborg Slott där du kan insupa den historiska atmosfären och gå en spännande vandring i Hamlets fotspår. Vill man testa en lokal specialitet så ska man ”tura”. Du och ditt sällskap sitter kvar i färjan, äter och dricker något gott under färden mellan städerna, och kanske hyggar sig några turer till!

Mer information om Helsingborg hittar du på: https://visithelsingborg.com/se-gora/sevardheter-och-aktiviteter/

Kärnan
Kärnan. Foto: David Lundin

Helsingborg fem snabba

  • Invånare kommunen ca 150 000
  • En av Nordens äldsta städer
  • Blev svenskt 1658
  • 3 750 meter till Helsingör
  • Helsingborg C kallas för Knutpunkten

Vart vill du resa?

Parkernas stad

Malmö

Läs mer
Sölvesborgsbron

Sölvesborg

Läs mer
Scanisaurus

Bromölla

Läs mer