Stadsparken och Medborgarhuset. Foto: Eslövs kommun
Stadsparken och Medborgarhuset. Foto: Eslövs kommun

Eslöv

Staden som blivit riktigt kul

Eslöv, vilken revansch! Staden som en gång kallades för Sveriges tråkigaste har återuppfunnit sig själv de senaste åren. Ett arbete som kröntes år 2022 när nya, inbjudande Stora torg vann utmärkelsen Landmärket, Sveriges finaste pris i landskapsarkitektur. När du hoppar av Öresundståget kan du själv kolla om du håller med om denna beskrivning: ”En vacker förening av parkelement, spring i benen och den handel som är torgets signum stödjer visionen av småstadens hjärta.”


Vill du spana in mer häpnadsväckande arkitektur så traska vidare till Medborgarhuset som är ett prisbelönt mästerverk signerat den då unge och numera legendariske arkitekten Hans Asplund. Under det rundade taket mixas konserter, konferenser, teater, spännande utställningar och en bra restaurang.

Eslövs Leksaksmuseum är ett äventyr för små och lite större barn och vuxna med nostalgi i blicken. Här finns allt från Barbiedockor i originalförpackningar till massor av leksaksbilar, modellflygplan, tennsoldater, dataspelsfigurer, legoslott, en gigantisk modelljärnväg och mycket annat som får besökarna att glömma tid och rum.

Sugen på en kultupplevelse? Besök Stenberget på Villavägen som är Eslövs märkligaste byggnadsverk. Kreationen uppfördes 1887 av direktören Christian E Nilsson, även kallad ”Eslövskungen”. Stenberget byggdes av stenar som blev över när han färdigställde sin villa. En förebild sägs vara Gustave Dorés illustrationer till Bibeln som avbildade Babels torn.

Trollenäs slott
Trollenäs slott.
Stora torg. Foto: Eslövs kommun
Stora torg. Foto: Eslövs kommun

Efter så många upplevelser är du värd ett rogivande besök vid oasen Trollsjön som är ett stort och välbesökt parkområde. Ta en fika, låt barnen rasa av sig på lekplatsen med gungor och studsmatta. Runda av med att utmana varandra på en tur runt discgolfbanan med 18 hål där frisbees susar genom luften mot målen.

Eslöv med omnejd är något av ett eldorado för alla som drömmer om att leka greve och grevinna för en dag när man besöker ett vackert slott, många av dem klenoder från den danska tiden. Flera av slotten har intressanta visningar, spännande utställningar och vackra slottsparker att strosa i, till exempel Skarhults slott, Trollenäs slott och Ellinge slott.

Mer information om Eslöv hittar du på: Uppleva och göra - Eslövs kommun (eslov.se)

Leksaksmuseet. Foto: Eslövs kommun
Leksaksmuseet. Foto: Eslövs kommun

Eslöv fem snabba

• Invånare kommunen ca 35 000

• Ursprung ”Åsbons arvegods”

• Kul begrepp Eslövsgotik

• Kändis Sten Stensson Stéen

• 1858 första tågen genom Eslöv

Vart vill du resa?

Kalmar Slott

Kalmar

Läs mer
Parkernas stad

Malmö

Läs mer
Fantastika stränder

Ängelholm

Läs mer