Sjön Salen. Foto: Valeria Vitale
Sjön Salen. Foto: Valeria Vitale

Alvesta

Järnvägsknuten värt ett stopp

”Nästa stopp, Alvesta.” Den informationen har många resenärer hört när tåget närmar sig den klassiska järnvägsknuten Alvesta. Här korsas Södra stambanan och kust-till-kustbanan.

Stationen är därför för många en plats där man byter tåg på väg norrut, söder ut eller ut mot kusten. Alvesta är lite unikt genom att man kan resa direkt till storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm utan byten.

Men vänta, varför inte göra ett stopp i Alvesta när du åker med Öresundståg. Staden med omnejd har mycket många smultronställen och skön natur att upptäcka.

Redan när du stiger av tåget är du nära två attraktioner. Höj blicken och beundra den vackra Alvesta Centralstation i tjusig jugendstil signerad arkitekten Folke Zettervall. Frågan är om stationen inte har Sveriges vackraste vänthall?

En våning upp i stationen väntar Alvesta Utställningshall och ett bokantikvariat. Utställarna är ofta lokala konstnärer med olika inriktningar som varvas med fotokonst och stadshistoria. Ambitionen med verksamheten gör att man förstår att besökarna är många: ”Utställningarna ska vara tittvänliga, allmängiltiga, reflekterande och på samma gång spännande och rogivande.”

Lekplats Hagaparken. Foto: Alvesta kommun
Lekplats Hagaparken. Foto: Alvesta kommun
Huseby bruk. Foto: Kristina Eriksson
Huseby bruk. Foto: Kristina Eriksson

Hagaparken en skön oas i centrala Alvesta med en populär scen. På sommaren kan du sjunga med i allsången eller lyssna på konserter. En annan klassiker är att gå en runda på minigolfbanan och hoppas att bollen hamnar i koppen.


Att ta ett dopp med nära och kära är något man blir glad av. Virda bad och sportcenter är ett paradis för vattenälskare. Här finns badlekland, fina bassänger, bubbelpool, ångbastu och gym. Vill du och vännerna sporta vidare så utmana varandra på bowling i hallen som ligger i byggnadens källare. Ett annat poppis bad är Vislandabadet där man kan simma i solsken och spela en match i beachvolleyboll.

Bo på lantgård – Varför inte låta familjen prova på hur man levde på landet förr i tiden? Nära Alvesta finns ett antal lantgårdar som hyr ut boende i undersköna omgivningar på den småländska landsbygden. Vakna till kornas råmande och klappa en kalv, hyr en roddbåt och testa fiskelyckan. Ett minne för livet som också ger insikter om modernt ekologiskt jordbruk.

Downhillcykling. Foto: Markus Olofsson
Downhillcykling. Foto: Markus Olofsson

Alvesta fem snabba

• Invånare kommunen ca 20 000

• Grundad år 1898

• Kallar sig ”Södra Sveriges mittpunkt”

• Joe Labero är född här

• Tågstationen invigdes 1909

Vart vill du resa?

Brändaholm

Karlskrona

Läs mer
Vy från Tullbron

Falkenberg

Läs mer
Båstad strand. Foto: Karl Olsson

Båstad

Läs mer