Feskekörka
Feskekörka. Foto: Kjell Holmner

Göteborg

Huvudstaden på Sveriges framsida

När du hoppar av Öresundståget på Göteborg C är du nära händelsernas centrum i huvudstaden på ”Sveriges framsida”. Kombinera att åka spårvagn och promenera så hinner du se och uppleva riktigt mycket under en dag.

I Göteborg leder alla vägar till Kungsportsavenyn, Avenyn till vardags, som är stadens paradgata. Här finns ett myller av butiker, restauranger och hotell längs gatan och i angränsande gator värda att göra en omväg. I andra ändan ligger Götaplatsen med ögonmagneten den sju meter höga skulpturen Poseidon.

Sätt av en timme och förundras av Göteborgs konstmuseum, ett norra Europas främsta. Här samsas tavlor av Rembrandt, Picasso, Van Gogh med Göteborgskoloristerna och verk av nu verksamma mästare.

Nu tar vi spårvagnen till Haga. Välkommen till Göteborgs charmigaste stadsdel med sina vackra träbyggnader, mysiga butiker med udda ting, fiken och folklivet. Här har du bästa chansen att äta ditt livs största kanelbulle. 

Har du spring i benen så kuta upp de många trappstegen till försvarsanläggningen Skansen Kronan och belönas med en vidunderlig utsikt. Fortsätt över Järntorget och upptäck alla tuffa hipsterställen längs de fyra Långgatorna som numera är ett nöjescentrum nästan dygnet runt.

Kurrar det i magen så ligger Feskekörka ganska nära. Här kan du äta gott på klassiska fiskrestauranger men också bara gå runt och kolla in nyfångade fiskar och skaldjur i alla dess färger och former.

Liseberg
Liseberg. Foto: Peter Kvarnström
Spårvagn
Spårvagn. Foto: Peter Kvarnström

Stadsdelen Majorna, som ligger vackert vid Göta älv, får du inte missa. Här möts du av gata efter gata med de pittoreska landshövdingehusen i trä och sten. Men Majorna är också kultur och nöjen med spännande konst, konserter och oväntade matställen runt hörnet.

Söker du lugnet från stadens buller? Vandra in i Göteborgs botaniska trädgård som är en av Europas största. Gå långsamt, dofta, njut och fascineras av ovanliga växter och blommor i Japandalen, Örtagården och Klippträdgården.

Inte långt bort väntar lummiga Slottsskogen med bland annat Plikta som är stadens största utelekplats för barn i alla åldrar. Får du plötsligt lust att kolla på en älg? Grattis, här finns också Slottsskogens djurpark som är öppen året runt. 

Fler tips för stora och små barn: Nöjesparken Liseberg och grannen vetenskapscentret Universeum med bland annat attraktionerna Akvariehallen och Regnskogen.

Mer information om Göteborg hittar du på: https://www.goteborg.com/

Slottskogen
Slottskogen. Foto: Steampipe Production Studio

Göteborg fem snabba

  • Sveriges näst största stad
  • Invånare 580 000
  • Kallas ibland för Lilla London
  • Längd Avenyn 840 meter
  • Årliga resande Göteborg C 27 miljoner

Vart vill du resa?

Naturum

Kristianstad

Läs mer
Vy från Tullbron

Falkenberg

Läs mer
Stadsparken och Medborgarhuset. Foto: Eslövs kommun

Eslöv

Läs mer