Välj språk

  Tågtrafik över Öresundsbron

  Som ett led i att bromsa spridningen av Coronaviruset/Covid-19 har den danska regeringen infört restriktioner för inresor.

   

  Vem berörs?

  Alla som reser över gränsen in till Danmark.

  Danska medborgare, transitresenärer, personer som arbetar i Danmark eller har andra skäl som danska myndigheter godtar får passera in. Det krävs även giltiga handlingar som styrker skälet som exempelvis dansk ID-handling, arbetsgivarintyg etcetera. Giltiga skäl hittar du på danska polisens hemsida: här 

   

   

  Den 27 juni öppnade Danmark upp gränsen för länder som inte är i karantän. 

   

  Är du folkbokförd i Skåne, Halland eller Blekinge är det möjligt att komma in i Danmark utan särskilda skäl om länet uppfyller kriteriet för infektionsgrad per 100 000 invånare. Listan över länder och län uppdateras varje vecka, vanligtvis torsdagar klockan 16 och gäller från lördag. Om Skåne, Halland och Blekinge inte uppfyller kriteriet kan invånarna inte komma in i Danmark utan särskilda skäl, så vidare inte ett negativt COVID-19-test kan presenteras som är högst 72 timmar gammalt innan inresa till Danmark. Här kan du se vilka län och länder som är öppna:

  https://politi.dk/coronavirus-i-danmark/rejser/er-mit-land-aabent-eller-i-karantaene

   

  För folkbokförda i övriga län gäller samma kriterier som för Skåne, Halland och Blekinge plus en vistelse i Danmark med minst 6 övernattningsdagar.

   

  Du hittar mer information på dessa länkar och även vilka dokument som behövs. Du ansvarar själv för att hålla dig uppdaterad med aktuella regler och att du har rätt dokumentation med dig.

  https://politi.dk/coronavirus-i-danmark/rejser/for-personer-med-bopael-i-graenselandet

  https://politi.dk/coronavirus-i-danmark/rejser/rejser-ind-i-danmark

   

   

  Folkbokföringsuppgifter kan laddas ner eller beställas från Skatteverket.

    

   

   

  Hur går passkontrollen till?

  Passagerarkontroll sker på tåg från Sverige på Copenhagen Airport/Kastrup där tågen gör ett cirka 20 minuters långt uppehåll. Den som har giltigt skäl får stiga på tåget igen för fortsatt färd i Danmark medan övriga får vänta på Kastrup tills nästa tåg kommer och kör dem tillbaka till Sverige.  

   

  Tänk på att gränskontrollen förlänger restiden, så var ute i god tid.

   

  Resenärer från Danmark till Sverige påverkas inte av den danska gränskontrollen.

   

  Munskyddskrav infördes 15/6 på Kastrup men man behöver inte ha munskydd ombord på tåget, när man är vid spåren, tågbiljettautomaten eller ska byta från tåg till metro. För mer information se här.

   

  Från och med onsdag 5 augusti måste du som reser med Öresundståg i Danmark inte längre ha en platsbiljett.

  De tidigare obligatoriska platsbiljetterna för 0 danska kronor går inte längre att hämta i DSB:s app eller i någon av DSB:s biljettautomater. För mer information se här. 

   

   

   

  Turtäthet

  Från måndagen den 8 juni går tågen var 20 minut på minuttal: 13, 33 och 53 från Malmö C och 16, 36 och 56 från Copenhagen Airport Kastrup mot Sverige. På natten går ett tåg i timmen.

   

  Aktuell och uppdaterad reseinformation hittar du där du söker och köper din biljett till exempel på öresundståg.se eller i ditt länstrafiksbolags reseapp.

   

  För att de danska myndigheterna ska kunna genomföra sina kontroller kan vi inte köra fler tåg än vad vi gör idag, det vill säga som mest tre tåg i timmen. Vi kan inte heller förlänga några tåg.

   

  Vi behöver din hjälp med att undvika trängsel så tänk efter om du verkligen behöver resa.

   

   

   

  Om gränskontrollen gör att du inte kan använda din biljett

  Icke-återbetalningsbara Öresundstågsbiljetter köpta den 10 augusti 2020 eller senare går inte längre att få återbetalda på grund av den danska gränskontrollen. I Öresundstågs sortiment finns återbetalningsbara biljetter men inte ombokningsbara. 

  För frågor kontakta gärna vår bokningssupport: bokningssupporten@oresundstag.se

   

  Biljetter köpta av andra aktörer och i biljettautomater, appar med flera - kontakta säljande part.

   

   

   

  Senast uppdaterad: 2020-08-05.