5.1
Resenär är skyldig att följa bestämmelserna i Ordningslagen (1993:1617) och vid resa med tåg gäller även Järnvägssäkerhetslag (2022:367) och från tid till annan tillämplig lagstiftning och särskilt utfärdade föreskrifter. Detsamma gäller beträffande Trafiktjänstemans anvisningar och tillsägelser. Den som inte rättar sig efter dessa riskerar att bli avvisad från fordonet och därmed förlora rätten till Resa och återbetalning av avgift för Biljett.
5.2
Person som är berusad, person som medför egendom som anges i punkt 5.15 nedan, eller person som uppträder på ett sådant sätt att det kan misstänkas att personen kommer att störa ordningen eller på annat sätt äventyra säkerheten i trafiken, kan nekas påstigning.
5.3
På- och avstigning får normalt endast ske vid station eller hållplats. Om på- och avstigning måste ske vid annan plats ska Trafiktjänstemans anvisningar följas. När ett fordon är i rörelse får man inte stiga på eller av fordonet och inte heller öppna dörrarna. Dörrar på väg att stängas får inte hindras eller öppnas med våld.
5.4
Buss i linjetrafik gör uppehåll vid hållplats för på- och avstigning om Resenär i god tid anmält sin avsikt att stiga av eller om person befinner sig på hållplats i tydlig avsikt att följa med. Buss kan passera hållplatsen utan att stanna för påstigning om bussen är fullsatt eller på order av trafikledningen.
5.5
I fordon eller på stationer, perronger eller hållplatser inom Trafikhuvudmännens områden är det förbjudet att röra vid manöver- och signalanordningar, missbruka larmanordning, nödöppnare, räddningsutrustning eller liknande, eller på annat sätt hindra trafiken.
5.6
Medhavda alkoholhaltiga drycker får inte drickas på Trafikhuvudmännens fordon.
5.7
Rökning samt nyttjande av e-cigarett är inte tillåten på Trafikhuvudmännens fordon och inte heller i lokaler, väderskydd, perronger eller andra utrymmen, belägna inomhus, utomhus eller under jord, som är avsedda att användas av den som reser med Trafikhuvudmännen.
5.8
Förtäring av medhavda matvaror ska ske på ett sådant sätt att obehag inte uppstår för andra Resenärer och att skada på Trafikhuvudmännens eller andra Resenärers egendom inte uppkommer. För sådan skada ansvarar Resenären.
5.9
Radio, musikspelare, mobiltelefoner, musikinstrument e.d. får inte användas under Resa på sådant sätt att Trafiktjänsteman eller annan Resenär störs eller besväras.
5.10
Filmning eller fotografering i kommersiellt syfte, försäljning, intervjuer, reklamutdelning e.d. är förbjuden på fordon utan särskilt tillstånd från Trafikhuvudmännen.
5.11
Rullskridskor, inlines, skateboards, hoverboard eller liknande får av säkerhetsskäl inte användas vid Resa med Trafikhuvudmännens fordon.
5.12
Tysta avdelningar, som kan förekomma i vissa fordon och i viss trafik, ska respekteras.
5.13
Då sittplats är försedd med säkerhetsbälte ska detta användas under färd. Se vidare transportstyrelsen.se.
Bagage
5.14
Bagage av skäligt omfång som lätt kan bäras av och på fordonet av den resande själv, får medföras utan kostnad i mån av plats. Bagage ska förvaras under stol, i knät, på bagagehylla eller på annan i fordonet anvisad plats, utan olägenhet för annan Resenär. Bagage får inte placeras på sittplatser eller så att utrymningsvägar blockeras. Av säkerhetsskäl får tyngre bagage, eller bagage som sticker ut från hyllan, inte placeras på bagagehylla. Se även Cykel 5.17.
5.15
Som bagage får inte medföras:
a) farligt gods, såsom explosiva och brandfarliga föremål och vätskor samt giftiga, smittbärande och frätande ämnen,
b) skjutvapen, om inte slutstycket eller annan vital del avlägsnas och förvaras skild från vapnet,
c) andra föremål som kan medföra besvär eller obehag för andra Resenärer eller som kan förorsaka skada,
d) levande djur, med undantag för vad som anges nedan under avsnittet om Sällskapsdjur m.m.
e) skrymmande exempelvis möbler, mattor och växter
5.16
Trafiktjänsteman ansvarar för säkerheten ombord på fordonet och kan av säkerhetsskäl neka ombordstigning om bagaget inte uppfyller kraven under punkt 5.14 och 5.15.
Cykel – Tåg och Buss
5.17
Små barncyklar utan cykelkedja, hopfällbar cykel, hopfällbar elsparkcykel/elscooter/kickbike med eller utan sadel samt mikrobike räknas som bagage och får tas med utan kostnad förutsatt att de är maximalt hopfällda under Resan.
5.18
Endast CE-märkta elfordon får tas med ombord. Elfordon får på grund av brandrisk inte laddas ombord (avser till exempel elcykel eller ståhjulingar).
Tåg
5.19
I mån av plats får 1 konventionell cykel, elcykel eller ståhjuling (exempelvis elsparkcykel, elscooter och kickbike) per Resenär tas med på Öresundståg, Pågatåg samt Krösatåg, utan kostnad. Lokal avvikelse förekommer i Kalmar län – se trafikhuvudmannens hemsida.
5.20
I mån av plats får 1 tandemcykel per Resenär tas med på Öresundståg och Pågatåg utan kostnad.
5.21
Cyklar ska placeras i särskilt markerat utrymme och förankras med särskild fastsättningsanordning om sådan finns.
Buss
5.22
I mån av plats får 1 konventionell cykel eller elcykel tas med på regionbuss utan kostnad. Lokal avvikelse förekommer i Blekinge län och Västtrafik – se respektive trafikhuvudmans hemsida.
5.23
Ståhjuling, exempelvis elsparkcykel, Segway, elscooter och kickbike (som ej är ihopfälld innan ombordstigning) får inte tas med på stadsbuss, regionbuss eller när trafik körs av taxi.
Barnvagn
5.24
I mån av plats får barnvagn tas med kostnadsfritt i för detta ändamål avsett utrymme. Barnvagnen ska låsas med broms. När fastsättningsanordning för barnvagn finns ska denna användas.
5.25
Barnvagn får inte placeras så att Resenär hindras eller att utrymningsväg blockeras.
5.26
För barnvagn som uppenbart används till annat ändamål än transport av barn ska betalas en avgift som motsvarar ett cykeltillägg eller enkelbiljett barn/ungdom. Lokal avvikelse i Skåne - se Skånetrafikens hemsida.
Sällskapsdjur mm
5.27
Två hundar eller andra Sällskapsdjur per Resenär, som kan tas med utan olägenhet för annan Resenär, får tas med vid Resa utan kostnad, och ska färdas i avsett och särskilt markerat utrymme i fordonet alternativt enligt Trafiktjänstemans anvisningar. Sällskapsdjur ska under Resa vara kopplat eller förvaras i för ändamålet avsedd väska eller bur. Sällskapsdjur får inte placeras på sittplatser. När Resa körs med taxi gäller särskilda regler – kontakta respektive Trafikhuvudman för information.
5.28
Resenär med Sällskapsdjur ansvarar för detta, och riskerar att bli avvisad eller nekad påstigning, om Sällskapsdjuret bedöms vara störande för annan Resenär eller Trafiktjänsteman.
5.29
Ledarhund samt servicehund för personlig hjälp åt resande får tas med utan kostnad och, vid behov, färdas med Resenär på valfri plats i fordonet.
5.30
Vid Resa över Öresund får mindre sällskapsdjur som transporteras i lämplig bur eller väska medföras utan kostnad. Väskan får inte vara större än 100x60x30 cm. För större hundar och andra sällskapsdjur betalas en avgift som motsvarar en enkelbiljett för Barn/ungdom. Resenär får medföra högst 1 hund eller sällskapsdjur för vilken avgift betalas. Särskilda bestämmelser gäller för införsel av djur, se www.sjv.se.
Resenärens ansvar
5.31
Resenär ska själv ha uppsikt över sina väskor, cykel, barnvagn, rullstol, sällskapsdjur eller annat medfört bagage. Resenären ansvarar själv för skador på eller stöld av bagage, liksom för skador som bagaget förorsakar fordonet, Trafiktjänsteman, annan Resenär eller annan Resenärs egendom.
5.32
För den händelse någon Trafikhuvudman skulle bli ersättningsskyldig mot annan Resenär eller annan tredje person för skada som orsakats av medfört bagage enligt ovan, ska den Resenär som medfört bagaget i fråga hålla Trafikhuvudmannen skadeslös för sådan kostnad.
Hittegods
5.33
Hittegods ska överlämnas till Trafiktjänsteman, Trafikhuvudman eller till annan som Trafikhuvudmannen hänvisar till, utan krav på ersättning.