Höstbild med Öresundståg. Foto: Apelöga/Öresundståg
Höstbild med Öresundståg. Foto: Apelöga/Öresundståg
Publicerad:

Många positiva tågnyheter 2024

Nu blir det snabbare och smidigare att resa med Öresundståg till och från Danmark men även mellan länen i södra Sverige. Från tidtabellsskiftet den 10 december kortas restiden på flera sträckor och fler avgångar sätts in. Dessutom är alla Öresundståg nu upprustade och ytterligare 10 tåg förstärker fordonsflottan.

 

Själva tidtabellsskiftet för Öresundståg kommer att ske söndagen den 10 december 2023. Detta tidtabellsskifte kommer att medföra en del nyheter och förändringar för resenärer som åker med Öresundståg. De nya tidtabellerna finns tillgängliga här.

 


Under senhösten 2023 har 4-spåret Malmö-Lund och dubbelspåret Helsingborg-Ängelholm blivit klara. Mellan Malmö och Lund invigs de ombyggda stationerna Burlöv, Åkarp och Hjärup samt den nya stationen Klostergården.

Alla Öresundståg stannar på Åsa station lördagar och söndagar även under 2024. Uppehållen på Åsa station är tillfälliga i avvaktan på att pågående infrastrukturåtgärder på Västkustbanan ska bli färdigställda och kan komma att förändras till nästkommande tidtabellskifte för 2025.

 

Kortare restider

Spårutökningen kommer att ge en robustare trafik för Öresundstågen. Sträckor som tidigare ofta skapade flaskhalsar ger nu tågen utrymme att mötas och fordon med olika hastighet kan köra i bredd. Det medför bland annat att restiden mellan Malmö och Lund förkortas med upp till 5 minuter. Sträckan Växjö-Alvesta blir 12 minuter kortare och det samma gäller om du reser mellan Helsingborg och Halmstad.

 

2023 går 3 tåg i timmen Helsingborg-Malmö i rusningstrafik (kl. 6–8 och 14–17) på vardagar. Nu ökar vi till 4 tåg i timmen under samma tider. Alla dessa går även över till Köpenhamn. Det betyder att över Öresundsbron kommer det gå 4 tåg i timmen var 15 minut och i rusningstid går det fortsatt tåg var 10 minut till Köpenhamn.

 

Fler och fräschare tåg

Öresundstågsflottan kommer att förstärkas med ytterligare 10 tåg som tidigare har gått i Danmark. Detta innebär att det totalt nu finns 111 Öresundståg, vilket ger en robustare trafik med mindre risk för inställda tåg och korta tåg på grund av tågbrist.

 

De nya tågen behövs även för att kunna hantera den framtida reseökningen fram till 2030-talet, då nuvarande Öresundstågsflotta byts ut till helt nya fordon av en annan fordonstyp.

 

Under ca 5 år har alla Öresundståg fått en rejäl uppfräschning. I upprustningen ingår bland annat renoverade stolar med nya tyger, ny belysning, nya eluttag mellan stolarna, nya golvmattor, nytt toalettsystem, total rengöring interiört, nya bagageställ, exteriör ommålning, uppgraderad rullstolsplats och nya stolar i 1 klass.

 

Publicerad: