Välj språk

  Vattenriket firar 30 år

  Vattenriket är ett internationellt uppmärksammat våtmarksområde som år 2005 blev Sveriges första biosfärområde utsett av FN-organet Unesco.

  För att effektivt kunna försvara sig mot de lömska svenskarna anlade den danske kungen sin nya stad Kristianstad på den sanka ön Allön, inramad av våtmarker, Helge å och Hammarsjön. Idag är Vattenriket en stor turistmagnet som nu fyller 30 år, vilket firas
  med en rad aktiviteter.

   

  Strax bakom Kristianstad C ligger Naturum som är porten till Kristianstads Vattenrike. Hit lockas över 100 000 besökare varje år som vill lära sig mera om Vattenrikets unika natur. Man börjar med att titta på utställningen, spana ut genom de stora fönstren där kanske en kungsfiskare tittar tillbaka. Linnérundan är 6 km lång och där kommer man våtmarken och dess fåglar, djurliv och växter riktigt nära.

   

  Vattenriket omfattar ett stort område med 22 besöksplatser runt om i kommunen. Det är populärt att upptäcka den spännande naturen genom att paddla, cykla eller vandra med hjälp av tydliga kartor. Under turerna får du se majestätiska havsörnar, uttrar som patrullerar sina vatten och storkar som svävar mot himlen.

   

  foto: Patrik Olofsson