Välj språk

  MunskyDD REkommenderas

  Under rusningstid kan det ibland vara svårt att hålla avstånd. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten från och med 7 januari att du använder munskydd när du reser med kollektivtrafik.

   

  1. Du bör bära munskydd om du är född 2004 eller tidigare. Det vill säga om du är över 16 år.
  2. Rekommendationen för munskydd gäller nationellt  i rusningstrafik mellan kl 07.00-09.00 och kl 16.00-18.00 på vardagar när risken för trängsel är störst. Regionala skillnader kan förkomma. Se nedan. Givetvis kan du välja att använda munskydd på andra dagar och tider också.
  3. Du ansvarar själv för att ha med dig ett munskydd.

   

  Rekommendationen gäller från 7 januari 2021 och varar tillsvidare.

  • Västra Götaland: Från den 17 februari 2021 är rekommendationen utökad till att man bör bära munskydd vid alla tider i kollektivtrafiken. Se mer här.
  • Halland: Från 26 februari är rekommendationen att använda munskydd i kollektivtrafiken vid trängsel oavsett tidpunkt. Se mer här

   

  Tänk på att munskydd är ett komplement - så fortsätt undvika att resa i rusningstid, håll avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma om du är sjuk.

   

   

  Eget ansvar 

  Det är du som reser som ansvarar för att följa Folkhälsomyndighetens och regionala rekommendationer. Munskyddet behöver du ta på innan du kliver ombord på tåget och ta av det när du klivit av. Använt munskydd kastas i papperskorgen efter du gått av. Finns det ingen papperskorg kan du ta med det hem och slänga i hushållssoporna.

   

  Munskydden bör vara kvalitetssäkrade engångsmunskydd (CE-märkta) och bäras och hanteras på rätt sätt. De kan köpas på apotek men kan även finnas i kiosker och närlivsbutiker. 

   

  En beskrivning om hur du använder munskydd finns här - Folkhälsomyndigheten.

  En video om hur du använder munskydd finns här - 1177.

   

   

  Har du glömt munskydd?

  Vi kommer inte tillhandahålla munskydd ombord på Öresundstågen. Skulle du någon gång ha glömt ditt munskydd kan det finnas möjlighet att hämta ut ett munskydd hos Blekingetrafikens ombud vid deras resecentrum eller på länstrafikbolagens kundcenter (Hallandstrafiken, Skånetrafiken, Kalmar länstrafik, Länstrafiken i Kronoberg och Västtrafik). Tillgången kan dock variera och det är inte garanterat att munskydd alltid finns. Läs mer på respektive länstrafikbolags hemsida för att veta vilka regler som gäller. 

   

  Öresundstågs personal kommer inte kontrollera att varje enskild resenär bär munskydd, inte heller kommer de att avvisa någon av smittskyddsskäl. Oavsett om du bär munskydd eller ej kommer du få gå ombord och åka med om du har en giltig biljett. 

  Rekommendationen är ett steg för att minska spridningen av covid-19 och det är varje resenärs egna ansvar att hjälpa till.

   

   

  Undantag

  Personer som av medicinska skäl inte kan bära munskydd undantas från rekommendationen.

   

  Kollektivtrafik där du kan boka plats ombord anses inte ha samma risk för trängsel och är därmed undantagen munskyddsrekommendationen. Då Öresundstågen både har bokningsbara platser och inte bokningsbara platser gäller rekommendationen om munskydd för Öresundstågen.

   

   

  Resor till Danmark

  I Danmark måste du enligt lag ha munskydd i kollektivtrafiken samt vid ankomst till Kastrup, Copenhagen Airport. 

  Läs mer här.

   

   

  Har du frågor om munskydd ombord på Öresundstågen kan du kontakta ditt länstrafikbolag eller vår bokningssupport. Du hittar kontaktuppgifter här

   

   

  Senast uppdaterad: 2021-04-01